Νόσος Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ (Alzheimer’s Disease-AD) είναι μία εκφυλιστική διαταραχή του εγκεφάλου, η οποία εξελίσσεται προοδευτικά, επηρεάζοντας τη μνήμη του ασθενούς και άλλες σημαντικές νοητικές και συμπεριφορικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Τα κύρια κλινικά συμπτώματα της είναι η έκπτωση της μνήμης, της ομιλίας και των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Εκτιμάται ότι 44 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από AD ή κάποια μορφή άνοιας.

DINNESMIN - Alzheimer Disease

Dr Alois Alzheimer

Είναι ο άνθρωπος από την οποία η Νόσος πήρε την ονομασία

Στοιχεία για τη Νόσο Αλτσχάιμερ

47 εκατομμύρια ασθενείς

Ασθενείς παγκοσμίως με νόσο Αλτσχάιμερ

2 στους 3

Είναι γυναίκες

Κάθε 3 sec

Κάποιος αναπτύσσει άνοια στον κόσμο

7η θέση

Κύρια αιτία θανάτου

Στοιχεία για τη Νόσο Αλτσχάιμερ

16%

Αύξηση θανάτων κατά την πανδημία Covid-19

Alzheimer’s and dementia patients worldwide

46,8 εκ

Παγκοσμίως

9,4 εκ

Αμερική

10,5 εκ

Ευρώπη

4 εκ

Αφρική

22,9 εκ

Ασία

Εγκεκριμένες Θεραπείες

Παρόλο που η AD αποτελεί μείζονος σημασίας παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, προς το παρόν, υπάρχουν μόνο δύο εγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων για τη θεραπευτική αντιμετώπισή της: οι αναστολείς της ακετυλοχολινεστεράσης (φυσικά, συνθετικά και υβριδικά ανάλογα) και οι ανταγωνιστές των γλουταμινεργικών υποδοχέων NMDA (N-methyl-D-aspartate). Οι θεραπείες με αυτά τα φάρμακα αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της νόσου, καθώς αποσκοπούν στη διατήρηση των γνωστικών λειτουργικών ικανοτήτων, την ελαχιστοποίηση των συμπεριφορικών διαταραχών και την εν γένει επιβράδυνση της εμφάνισης των συμπτωμάτων της νόσου, αλλά όχι και τα αίτια της νόσου όπως η νευροεκφύλιση και η ανοσοδιέγερση. Η αποτελεσματικότητα των ανωτέρω φαρμακολογικών παρεμβάσεων στην νόσο είναι όμως περιορισμένη σε ισχυή και χρονικά.

Φάρμακα υπό Ανάπτυξη

Εκτενείς προσπάθειες γίνονται για ανάπτυξη φαρμάκων που στοχεύουν στην αναχαίτιση και την αντιστροφή της νόσου, ωστόσο το ποσοστό επιτυχίας είναι πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό. Μέσα σε 20 χρόνια, έγκριση κυκλοφορίας έλαβε μόνο το σκεύασμα το οποίο περιέχει αντουκανουμάμπη (aducanumab, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα κατά του νευροτοξικού β-αμυλοειδούς) που συσσωρεύεται στον εγκέφαλων των ασθενών. τον Ιούνιο του 2021. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι έλαβε έγκριση υπό όρους και οι επιτροπές υπογραμμίζουν την ανάγκη διεξαγωγής επιπλέον κλινικών μελετών.

Η βασική έρευνα παγκοσμίως έχει αποδώσει σημαντικό αριθμό βιολογικών παραγόντων που αξιολογούνται όσον αφορά την δραστικότητα τους σε κλινικές δοκιμές

126

Συνολικά το 2021

24

Φάση Ι

74

Φάση ΙΙ

28

Φάση ΙΙΙ

“Ενημερώσου και στήριξε τα άτομα με Αλτσχάιμερ.”

Skip to content