Για ασθενείς

Η ερευνητική μας ομάδα προσπαθεί να στηρίξει την κοινότητα των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ και να προσφέρει επιστημονικά και ερευνητικά αποτελέσματα που θα ωφελήσουν την κοινότητα των ασθενών αλλά και όλη την κοινωνία με την πιθανή ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων της νόσου Αλτσχάιμερ. Παρακάτω απαντώνται συχνές ερωτήσεις που γίνονται στην ερευνητική μας ομάδα, ωστόσο σε περίπτωση που δεν αρκούν μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας.

«Από την στιγμή που σας ανακοινώθηκε ότι τα προβλήματα και οι δυσκολίες που πιθανώς αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας οφείλονται σε μια αρχόμενη ανοϊκή συνδρομή, ξεκινάνε πολύ σημαντικά πράγματα στην ζωή σας. Δεν τελειώνει η ζωή σας με την αρχή της άνοιας. Απλά έχει άλλο χρώμα. Αρχικά δεν πρέπει να φοβηθείτε και να απογοητευτείτε γιατί απλά ΔΕΝ είστε μόνοι σας. Το ταξίδι αυτό θα το κάνετε με μεγάλη παρέα! Μαζί σας θα είναι οι δικοί σας άνθρωποι καθώς και όλοι οι επαγγελματίες υγείας και επιστημονική κοινότητα που έχουν γνώση, εμπειρία και αγάπη για εσάς και την οικογένειά σας.»

Ελληνική Εταιρεία Νόσου
Αλτσχάιμερ & Συγγενών Διαταραχών

Τα συμπτώματα της νόσου είναι ανάλογα με το στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ. Γενικά, τα συμπτώματα της νόσου επιδεινώνονται με το καιρό, αν και ο ρυθμός της εξέλιξης της νόσου διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Πρώιμο Στάδιο
-Απώλεια πρόσφατης μνήμης
-Δυσκολία να κατονομάσει πρόσωπα και αντικείμενα
-Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων
-Έλλειψη ενδιαφέροντος για τις μέχρι τότε ασχολίες
-Συμπτώματα εκνευρισμού και κατάθλιψης

Μεσαίο Στάδιο
-Ο ασθενής ξεχνάει συστηματικά, ιδίως τα πρόσφατα γεγονότα και τα ονόματα των προσώπων
-Δυσκολεύεται να εκφραστεί, ψάχνει τις λέξεις, χρησιμοποιεί λάθος λέξεις
-Χάνεται μέσα στο σπίτι ή στη γειτονιά του
-Δεν είναι σε θέση να μαγειρέψει, να καθαρίσει ή να κάνει ψώνια
-Χρειάζεται βοήθεια με την προσωπική του υγιεινή (π.χ. τουαλέτα, πλύσιμο, ντύσιμο)
-Εμφανίζει απρόβλεπτες συμπεριφορές
-Ακούει, βλέπει ή «ζει» καταστάσεις που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα (παραλήρημα, ψευδαισθήσεις)

Τελικό στάδιο
Στο στάδιο αυτό ο ασθενής είναι απολύτως εξαρτημένος και αδρανής. Οι διαταραχές της μνήμης είναι πολύ σοβαρές, ενώ οι σωματικές συνέπειες της νόσου είναι πλέον εμφανείς.
-Δεν αναγνωρίζει τους συγγενείς, τους φίλους ή οικεία αντικείμενα
-Δυσκολεύεται να κατανοήσει ή να ερμηνεύσει τα γεγονότα
-Αδυνατεί να αυτοεξυπηρετηθεί
-Δεν είναι σε θέση να βρει τον δρόμο του μέσα στο σπίτι
-Δυσκολεύεται να περπατήσει
-Έχει ακράτεια ούρων και κοπράνων
-Μπορεί να είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι ή στο κρεβάτι

Το προϊόν του έργου DINNESMIN είναι 1 με 2 υποψήφιες φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες παρουσιάζουν νευροπροστατευτική, αντι-νευροφλεγμονώδη και νευροαναγεννητική δράση. Τα 2 αυτά νέα μόρια θα μεταφερθούν από περιβάλλον βασικής έρευνας και ανάπτυξης σε περιβάλλον κλινικής αξιολόγησης της δραστικότητας και της ασφάλειας τους και βιομηχανικής παραγωγής κατά GMP που θα υποστηρίξουν τις διαδικασίες των κλινικών δοκιμών σε υγιείς εθελοντές και ασθενείς με την νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα αρχικά αποτελέσματα σε νευρικά κύτταρα και σε νευρικά βλαστικά κύτταρα σε καλλιέργεια αλλά και στα πειραματόζωα έχουν δείξει ότι συμβάλουν ισχυρά στην επιβίωση κι αναγέννηση των νευρώνων. Ωστόσο είναι απαραίτητο να γίνουν δοκιμές σε ανθρώπους ώστε να οριστικοποιηθεί το εύρος του θεραπευτικού του αποτελέσματος στον άνθρωπο.

Σε αυτό το επίπεδο αναζητούνται εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές για να διεξαχθούν οι απαραίτητες ενέργειες για έναρξη κλινικών δοκιμών. Μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των φορέων και αυτή την ιστοσελίδα μπορείς να παρακολουθείς τα νέα μας.

Κατά την διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων, η προκλινική ανάπτυξη (ή αλλιώς προκλινικές μελέτες) είναι το στάδιο πριν την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. Σε αυτό το στάδιο διεξάγονται πειράματα, συνήθως σε πειραματόζωα, και συλλέγονται δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και για την ασφάλεια του φαρμάκου. Οι κύριοι στόχοι των προκλινικών μελετών είναι ο καθορισμός μιας αρχικής, ασφαλούς δοσολογικής μορφής για την πρώτη μελέτη στον άνθρωπο και η αξιολόγηση της πιθανής τοξικότητας του προϊόντος.

Η διαδικασία ανάπτυξης ενός νέου φαρμάκου είναι μια πολύπλοκη και πολυετής διαδικασία, με πολλά στάδια, η οποία απαιτεί σημαντικούς οικονομικούς πόρους. Η ανάπτυξη ενός φαρμάκου για την νόσο Αλτσχάιμερ παρουσιάζει επιπλέον προκλήσεις, καθώς απαιτείται η είσοδος του φαρμάκου στον εγκέφαλο και παρουσιάζονται δυσκολίες στην αναγνώριση του στόχου, στη μείωση της τοξικότητας και στην εύρεση αξιόπιστου ζωικού μοντέλου για την αποτελεσματική μετάφραση των αποτελεσμάτων στον άνθρωπο. Αυτό οδηγεί στην πρόωρη διακοπή των κλινικών δοκιμών λόγω έλλειψης θεραπευτικής αποτελεσματικότητας του εκάστοτε υποψήφιου φαρμάκου και κατά συνέπεια την κυκλοφορία ελάχιστων φαρμάκων τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο το γεγονός αυτό έχει εντοπιστεί και γίνονται προσπάθειες από την επιστημονική κοινότητα για καλύτερη κατανόηση του πολύπλοκου βιολογικού μηχανισμού της νόσου και εύρεση και χρήση προκλινικών ζωικών μοντέλων κατάλληλων για την μετάφραση των αποτελεσμάτων από τα ζωικά μοντέλα στον άνθρωπο.

Οι Μικρονευροτροφίνες που αναπτύσσει το πρόγραμμα DINNESMIN είναι πολυδύναμες ενώσεις που εστιάζουν την δράση τους ταυτόχρονα σε πολλά παθοφυσιολογικά μονοπάτια της νόσου Αλζχάιμερ, όπως ο θάνατος των νευρώνων (νευροπροστατευτική δράση), η καταστροφική φλεγμονή του νευρικού ιστού (αντι-νευροφλεγμονώδης δράση) και η ανάπτυξη νέων φυσιολογικών νευρώνων προς αντικατάσταση αυτών που έχουν πεθάνει ή δεν λειτουργούν σωστά (νευροαναγγενητική δράση).

«Μην ακούτε τους γύρω σας που συνεχώς λένε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Αντιθέτως σας περιμένει πολλή δουλειά, και ίσως κάποιες αλλαγές στις καθημερινές σας δραστηριότητες και τον τρόπο σκέψης σας.»

Ελληνική Εταιρεία Νόσου
Αλτσχάιμερ & Συγγενών Διαταραχών

Skip to content